Šťáva z koziček

20160613_175213

Kozičkový sirup, jak se u nás říká, dělávám skoro každým rokem.

Recept na bezinkový/kozičkový sirup:

Suroviny: 20-25květů černého bezu, 1 litr převařené vychladlé vody, 1 citron, 1kg cukru, 35g kyseliny citronové.

Postup: Květy z čistého prostředí, rozhodně ne od silnice nebo z prašného prostředí (já jsem je sbírala v lese), ponoříte do vychladlé převařené vody,(můžete přidat část nakrájených citronů) a necháte 24hodin máčet. Pak květy přecedíte přes jemné sítko (já cedím přes plátno), vmícháte cukr (já jsem použila bílý i třtinový) a až se rozpustí, tak i šťávu z citrónů a kyselinu citronovou. Sirup nalijete do čistých, suchých, nejlépe v troubě vysterilovaných sklenic a uložíte do chladu, nejlépe do lednice. Já jsem letos do každé láhve po naplnění dala po lžičce vodky(může být i slivovice), která má působit jako konzervant.

20160614_19053520160614_193956

Dát si mnou vyrobené bezinkové osvěžení můžete zde

 

Z Wikipedie:

Využití:

  • V potravinářství se používají především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.

  • V domácí kuchyni – Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit Bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.

Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

  • Ve farmacii – Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.

  • V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

  • Mystické užití. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku svatebním darem.

Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor.

  • Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.

  • Na Slovensku je bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – fujar a i na výrobu různých píšťalek. V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v našich končinách vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo, a to technologií klasického ručního vrtání.

  • V zahradnictví jsou používány okrasné kultivary ‚Madona‘ a ‚Black Beauty‘.

Léčivé účinky

Přísloví praví: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“ nebo „Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou“.

Napsat komentář